Artista convidada al projecte Creadors en Residència. Institut Jaume Balmes, Barcelona. Curs 2017-2018


 
logojpg

http://http://blocsenresidencia.bcn.cat/jaumebalmes1718/

http://www.enresidencia.org/ca/residencia/alicia-casadesus-en-residencia-linstitut-jaume-balmes/autor-institut

http://www.jaumebalmes.net/


Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa —pioner en el nostre entorn— que introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. EN RESiDÈNCiA, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu, proposa als artistes que concebin una obra específicament pensada per ser duta a terme juntament amb un grup d’estudiants d’educació secundària obligatòria (ESO). Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, els alumnes participen en la seva concepció i realització.

E

Els creadors intervenen en els instituts com a autors, desenvolupant una obra pròpia, i la transmissió es dóna fonamentalment a través de la participació, el diàleg i el contacte directe amb l’obra i amb el seu creador. La reflexió i l’anàlisi també són parts molt importants del procés d’aprenentatge. Amb la finalitat de concretar-los i compartir-los s’han creat els blogs.


A través d’aquesta posada en contacte directe entre art i educació, l’objectiu del projecte és triple:


  • -Propiciar que els alumnes descobreixin els processos propis de la creació contemporània a partir del contacte i el diàleg continuat amb un creador, i que reflexionin sobre l’art  
  •  a partir de l’experiència pròpia.

  • -Promoure i generar situacions i contextos que estimulin la innovació i la creativitat artístiques.

  • -Afavorir que els instituts esdevinguin de manera activa espais per a la cultura, l’art i el pensament, lloc d’acollida de la creació i espai per a l’experimentació i la innovació
  •  artístiques.L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als docents i els estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre la creació contemporània i els adolescents, i ha generat noves formes i contextos de creació.

La Residència d’Alícia Casadesús a l’Institut Jaume Balmes comptarà amb la participació d’Antoni Clapés.El Jaume Balmes participa per segona vegada a EN RESiDÈNCiA, i ho fa amb un grup alumnes de 4t d’ESO.


Fundat el 1845, l’Institut Jaume Balmes és l’institut de secundària més antic de Barcelona i una de les institucions docents més arrelades a la història contemporània de la ciutat. Per les seves aules han passat personatges destacats de la cultura barcelonina, catalana i espanyola. Actualment té un projecte cultural que implica els àmbits artístic, científic, cultural i social i que arrela el centre al barri i la ciutat i cohesiona i identifica els seus membres.

Presentació escrita l’any 2016


Participants

Alumnes de 4t d'ESO:
Yasmin Belart Guirao, Roger Bonet Segalés, Sofia Caner i Montané, Maria Casanovas Buliart, Martina Cerdà Valls, Nora Ferrer Narpal, Mia De Freitas Moussali, Patricia Gades Garcia, Maria Guerrero Carrasco, Claudia Harris Expósito, Eira Jaimejuan Fernández, Marina Junquera Orozco, Pau Manjon Ferrer, Maria Milosevic Ilic, Guillem Onrubia Roig, Mariana Picola Viñuales, Julián Puig Guevara, Nando Tellechea De la Fuente i Aina Torra Alonso

Professors:
Jonatan Palacín i Gemma Casalta

Comissariat i coordinació:
Núria Aidelman, Laia Colell i Agnès Sebastià (Associació A Bao A Qu)    

Direcció:
Institut de Cultura de Barcelona
Consorci d’Educació de Barcelona

Residència vinculada a “Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO”


Institut Jaume Balmes